Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Γεια σου αγαπημένο Ημερολόγιο!

Ήρθε η ώρα να σου ομολογήσω τις "αμαρτίες" του Σαββάτου. Ώρες που τα έφαγα δεν θυμάμαι, πάντως έφαγα τα εξής...

1 μεγάλο μπωλ σούπα με κομμάτια κοτόπουλο, καρότο, πράσο και σέλινο.


πολλά δαμάσκηνα αποξηραμένα, πολλά κάσιους, 1 χαρουπολάτα.





αρκετό τυρί gouda, αρκετά δαμάσκηνα αποξηραμένα, 1 ρόδι.




μισό κιλό γιαούρτι, 1,5 κ.σ. μέλι, 6 μπάρες, 2 πορτοκάλια.






μισό κιλό γιαούρτι, 1 κ.σ. μέλι, 5 μπάρες.






Πραγματική και ολοκληρωτική κακοποίηση του στομαχιού μου και άδικο ξόδεμα τόσων χρημάτων (για να τ' αγοράσω όλ' αυτά).
Παρατηρώ το φαινόμενο με ενδιαφέρον και προβληματισμό.

:-|

Σαν σήμερα, πέρυσι είχα φάει... Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 .

14 σχόλια:

  1. Ειναι το κρυο, οι γιορτες, και η κατηφορα που ειναι ευκολη. Με πιανει κι εμενα. Αλλά με το blog σου και με το eating disorders παταω φρενο γρηγορα. Δεν ξερω ποσο θα κρατησει θελω να φτασω 75-73 και λογω ηλικιας θα ειμαι ευχαριστημενη. 1,63 ειμαι κι εγω. Κουραγιο και χαμογέλα. Ηρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολλοί οι παράγοντες που μας οδηγούν σε υπερφαγικά. Τα δικά μου των τελευταίων ημερών ήταν για συναισθηματικούς λόγους. Δεν πτοούμαστε όμως καθόλου! Συνεχάμε δυναμικά!
      73-75 είναι μια χαρά κιλά για το ύψος μας! Τώρα που είμαι 73 και κάτι όλοι μου λένε να μην αδυνατίσω άλλο και μου αρέσω ακριβώς έτσι! Οπότε δεν χρειάζεται να πάμε πιο κάτω!
      Σ' ευχαριστώ για το μήνυμά σου!
      Ελένη
      :-)

      Διαγραφή
  2. Μακάρι να μπορούσα να σου εξηγήσω ότι θα ήταν καλύτερο για σένα να μην βλέπεις τη «συναισθηματική υπερφαγία» ως εχθρό σου και να πάψεις να την πολεμάς. Οι πόλεμοι έχουν τρομερές απώλειες, ακόμη και για τους νικητές! Η υπερφαγία σου είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου που χρειάζεται την αγκαλιά σου, όχι το μίσος σου. Μακάρι να πήγαινες σε έναν/μία ψυχολόγο να σου εξηγήσει κάποια πράγματα. Μακάρι να βίωνες τη γαλήνη που φέρνει η αποδοχή. Ειλικρινά θλίβομαι όταν σε βλέπω να τυρρανιέσαι έτσι.

    Μια φίλη που σε διαβάζει (synnefia)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συννεφιά που είσαι εσύ χαμένη;
      Είχα ανησυχήσει!
      Χαίρομαι πολύ πρώτον επειδή έδωσες -επιτέλους!- σημεία ζωής, και έπειτα γιατί το μήνυμά σου με βοήθησε απίστευτα! Απίστευτα όμως! Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν ν' ακούσω! Ήξερα -θεωρητικά- ότι το πρόβλημά μας δεν πρέπει να το "πολεμάμε", όμως δεν μου είχε περάσει απ' το μυαλό ότι ακριβώς αυτό έκανα με την συναισθηματική μου υπερφαγία! Ειλικρινά σ' ευχαριστώ!
      Να είσαι καλά!
      Ελένη
      :-)

      Διαγραφή
  3. Συγγνωμη, μολις τωρα ειδα το μηνυμα της Τεταρτης. Περισσοτερο παιζω με τις ετοιμες φωτογραφιες που βρισκω και με την χριστουγεννιατικη διακοσμηση. Αλλα εστω κι ετσι συνεχιζω. Βρισκω διασκεδαστικη την ιδεα σου και δεν το βαζω κατω. Αν και μπορει να το διαβασει οποιοσδηποτε, θα σου πω πως περναω πολυ ασχημα απο ολες τις πλευρες και μονος θησαυρος μου ειναι η κορη μου. Δεν ειμαι χαζοχαρουμενη, αλλα αισοδοξη. Θα επιζησω και θα αδυνατισω. Και συ να συνεχισεις και μην τα παιρνεις βαρια. Καληνυχτα και παλι ευχαριστω. Ηρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το blog σου είναι υπέροχο! Όσο σε βοηθάει, συνέχισέ το! Και εμένα αυτό εδώ με έχει βοηθήσει πολύ!
      Χαίρομαι που σε ακούω αποφασισμένη!
      Η αισιόδοξη στάση πραγματικά βελτιώνει την ζωή μας και είμαι σίγουρη ότι όλες μας οι δυσκολίες θα φύγουν σύντομα!
      Να είσαι καλά, να χαίρεσαι την κόρη σου και να έχεις πραγματικά ό,τι επιθυμείς!
      :-)

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένο μας κορίτσι,υπερφαγικό η όχι έχεις καταφέρει να κάνεις το υγιεινό και ποιοτικό φαγητό συνήθειά σου! Φαντάσου η συναισθηματική υπερφαγία να σε οδηγούσε σε κακής ποιότητας junk φαγητά;Θα ήταν χειρότερο. Είσαι δύναμη Ελένη,και σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι ακόμα και τις δύσκολες στιγμές στη διατροφή. Τα συναισθήματά μας,πρέπει να τα αγαπάμε. Ακουσέ τα,μπορεί να θέλουν να γίνουν ένα ωραίο ποίημα ή μία ζωγραφιά,ή απλά να θέλουν να τα καταγράψεις! Εγώ τουλάχιστον,όταν αισθάνομαι συναισθηματική πείνα αρπάζω το μπλοκάκι και αφήνω το χέρι να τα κατευθύνει μόνο του,χωρίς να σκέφτομαι. Και τα αφήνω εκεί. Δοκίμασέ το,μπορεί να σε βοηθήσει. Σε διαβάζουμε και σε θαυμάζουμε. Αίλουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί υπέροχο μήνυμα είναι αυτό!
      Πραγματικά σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Όντως χαίρομαι που έχω κάνει τις ποιοτικές τροφές δεδομένο στην ζωή μου και που έχω απεξαρτηθεί πλήρως από τις σκουπιδοτροφές! Όμως χρειάζεται να καταφέρω αυτό που ήξερα από την αρχή ότι πρέπει να είναι ο στόχος μου: ν' αντιμετωπίσω την πηγή του προβλήματος, την συναισθηματική πείνα.
      Πολύ καλή η ιδέα σου για την έκφραση των συναισθημάτων μας! Θα το προσπαθήσω. Πιστεύω θα με βοηθήσει πολύ! Σ' ευχαριστώ!
      Να είσαι καλά!
      Ελένη
      :-)

      Διαγραφή
  5. [img]http://biokipos.gr/images/p061_1_01.jpg[/img]
    Μαντζουρανα κοιτα τι ομορφο λουλουδι εισαι. Μη λυπασαι και χαμογελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλυκια Ελενίτσα , έχεις σκεφτει μήπως ο οργανισμός σου <> για κάτι ? Μήπως <> για γεύση και για κάτι άλλο που δεν του δίνεις ?Εχεις κάνει μια πολύ σημαντική διαδρομή κι είσαι παράδειγμα επιμονής και υπομονής . Συμφωνώ ότι ο συναισθηματικός παράγοντας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στα υπερφαγικά , αλλά σκέψου οτι πατάει και πάνω σε βιοχημικούς παράγοντες και σε βιοχημικές ανισσοροπίες του οργανισμού . Σε παρακολουθώ καιρο και η διατροφή σου έχει μεγάλες ανισσοροπίες . Πέρα απ τη μεγάλη μονοτονία της ( αυγά-λαχανικά-γιαουρτι-ξηροι καρποί , που και που κρεας κι αυτό τελευταία νερόβραστο κι ανάλατο και στη χάση και στη φέξη ψάρι), λείπει εντελώς μια ολόκληρη κατηγορία τροφών : τα αμυλούχα . Δες σε τι ξεσπάς : αν βγάλω έξω το γιαούρτι , σε αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και μπάρες . Καταρχήν αν δεν το ξέρεις τα αποξηραμένα φρούτα έχουν τα περισσότερα ζάχαρη extra , εκτος των συμπηκνωμένων σακχάρων τους , αρα δεν είναι και οτι το πιο υγιεινό . Ομοίως οι μπάρες ακόμη κι αν δεν περιέχουν κατεργασμένη ζαχαρη περιέχουν άλλες γλυκαντικές ουσίες ( μέλι , πετιμέζι) που αν και πιο υγιεινές έχουν την ίδια επίδραση στον κύκλο της γλυκόζης που τόσο καλά γνωρίζεις . Το πιο σημαντικό όμως είναι οτι ο οργανισμός σου ίσως ζητάει κάτι κι εσύ του δίνεις αλλα . Πάνω σ αυτό το σαθρό έδαφος έρχεται και πατάει η συναισθηματική υπερφαγία και γιγαντώνεται .Έχεις πει πολλές φορές οτι δεν σου αρέσουν τα αμυλούχα και σου προκαλούν δυσάρεστη αίσθηση και βλέπω τελευταία να παίρνεις προιοντα χωρις γλουτένη . Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι παθολογική κατάσταση κι αν την είχες θα το ήξερες . Στο θέμα της γεύσης επανειλημένα έχεις πεί οτι πριν ξεκινήσεις την υγιεινή διατροφή που εναμιση χρόνο τώρα ακολουθεις οι τροφές που τώρα καταναλώνεις θα σου φαίνονταν ξενέρωτες . Άρα αλλάζει . Δεν είναι το άμυλο ανθυγιεεινη τροφή , πολυσακχαρίτης είναι , άρα σύνθετος υδατάνθρακας ,ακόμη και το λευκό ψωμί δεν είναι ο δαίμονας που φαντάζεσαι . Επιμένουν όλοι στο αλεύρι ολικής για τις φυτικές ίνες , που λείπουν απ τη σύγχρονη διατροφή. Αν λοιπόν μαζί με το φαγητό σου φας και μια φέτα λευκό ψωμί και μια πράσινη σαλάτα δεν θα λείψει κάτι .Αυτό που εγώ θα ήθελα να σου συμουλέψω είναι να απευθυνθεις πέρα από ίσως κάποιο ψυχολόγο , και σε κάποιον διατροφολόγο εξειδικευμένο σε διατροφικές διαταραχές για να σε κατυθύνει . Φιλικά , Δώρα .(dora_th)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα εισαγωγικά βάλει τη λέξη πεινάει , για κάποιο λόγο την έκοψε

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Δώρα!
      Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσες!
      Η αλήθεια είναι ότι και εγώ έχω σκεφτεί μήπως ξεσπάω επειδή μου λείπει κάτι από την διατροφή μου. Σίγουρα η γεύση δεν μου λείπει, γιατί με ικανοποιούν πλήρως οι τροφές που τρώω. Το αλάτι σίγουρα δεν μου λείπει, μιας και ποτέ δεν το συμπαθούσα. Όσο για το λάδι, πλέον το βάζω κανονικά στο φαγητό, απλά το βάζω μετά το τέλος του μαγειρέματος και είναι μια χαρά! Για το κρέας και το ψάρι έχεις δίκιο... το έχω εντοπίσει και εγώ ότι τα χρειάζομαι με μεγαλύτερη συχνότητα, και σκέφτομαι να το κάνω πράξη! Όσο για τα αμυλούχα, μια χαρά παίρνω το άμυλο που χρειάζομαι, από τα καρότα, τα παντζάρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι (που τα τρώω συχνά) και τα όσπρια (που τα τρώω πιο σπάνια). Άμυλο δεν έχουν μόνο το ψωμί και τα μακαρόνια!
      Έχω την αίσθηση ότι το προηγούμενο διάστημα καταπίεσα τον εαυτό μου στην ποσότητα των φρούτων. Όλοι μου έλεγαν ότι τρώω πολλά και ότι "δεν είναι σωστό". Όμως εγώ από την φύση μου είμαι γλυκατζού και πραγματικά απολαμβάνω την γλυκειά γεύση των φρούτων! Προσπαθώντας λοιπόν να τα περιορίσω, και ενώ εξακολουθούσα να έχω ανάγκη αυτήν την γλυκειά γεύση, τελικά κατέληξα να τρώω μπάρες και αποξηραμένα φρούτα. Που στην τελική, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, είναι χειρότερα από τα κανονικά φρούτα, επειδή έχουν συμπυκνωμένα σάκχαρα. Οπότε, αποφάσισα να αποφεύγω τις μπάρες και τ' αποξηραμένα φρούτα και ν' αρχίσω να τρώω τα αγαπημένα μου, κανονικά φρούτα! Και μάλιστα αποφάσισα να μην περιορίζω τον εαυτό μου στις ποσότητες (σε λογικά βέβαια πλαίσια πάντα)!
      Αν δω ότι δεν τα καταφέρνω μόνη μου, μπορεί να συμβουλευτώ και κάποιον διαιτολόγο, όμως πιστεύω ότι δεν το έχω ανάγκη. Θα δούμε!
      Να είσαι καλά και πάλι σ' ευχαριστώ!
      Ελένη
      :-)

      Διαγραφή