Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Καλησπέρα αγαπημένο Ημερολόγιο!

Σήμερα έφαγα...

νωρίς το πρωί -> 300 γρ γιαούρτι (πρόβειο, πλήρες), 1 κ.σ. μέλι.


αργά το πρωί -> 66 γρ κάσιους (μουλιασμένα σε νερό για 3 ώρες).


μεσημέρι -> 1 πιάτο σαλάτα (με: ρόκα, μαρούλι, ντοματίνια, παρμεζάνα και σως - χωρίς ζάχαρη), 1 πιάτο κολοκύθι ωμό (κομμένο σαν μακαρόνια) με φρέσκια ντομάτα, και λίγο τριμμένο κάσιους, 2 κομμάτια χοιρινό κοκκινιστό (φωτογράφισα το 1).



νωρίς το απόγευμα -> 1 χούφτα ανάμικτοι ξηροί καρποί ( 1 φουντούκι, 3 μακαντέμια, 1 φυστίκι Βραζιλίας, 1 καρύδι πεκάν και 1 φυστίκι αράπικο - δεν τα φωτογράφισα), 1 μικρό μελεκούνι (30 γρ).


αργά το απόγευμα -> 60 γρ τυρί γκούντα.


βράδυ -> 1 μπωλ κουνουπίδι στον ατμό με 2 κ.σ. λάδι και λεμόνι.



Σήμερα η μέρα ήταν πολύ ιδιαίτερη διατροφικά και πολύ νόστιμη!
Έφαγα για πρώτη φορά κάσιους μουλιασμένα σε νερό και ήταν φοβερά!
Για πρώτη φορά επίσης έφαγα κολοκύθι ωμό και μάλιστα κομμένο σαν μακαρόνια και με σάλτσα σαν για μακαρόνια! Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η γεύση!
Το απόγευμα μπήκα σ' ένα μαγαζί ν' αγοράσω λίγους ξηρούς καρπούς, και αφού δοκίμασα διάφορους, έπεσε το μάτι μου σε κάτι μικρά μελεκούνια, πολύ χαριτωμένα! Είχα μήνες να φάω, και έτσι αποφάσισα να πάρω ένα! (Παλαιότερα τα τσάκιζα σχεδόν καθημερινά!) Μου άρεσε πολύ η γεύση, αλλά λιγώθηκα λίγο, και να φανταστείς ότι ήταν ακριβώς το μισό σε ποσότητα από αυτά που έτρωγα παλαιότερα (το σημερινό ήταν 30 γρ, ενώ παλαιότερα έτρωγα των 60 γρ)! Έχω ανακαλύψει ότι τα παστέλια με λιγώνουν. Προτιμώ τις μπάρες με τους ξηρούς καρπούς και τ' αποξηραμένα φρούτα που έχουν λίγο μέλι.
Το βράδυ μαγείρεψα για πρώτη φορά στην ζωή μου κουνουπίδι! Στην ζωή μου έχω φάει κουνουπίδι ελάχιστες φορές. Το έκανα στον ατμό και ήταν όνειρο! Με λάδι και λεμόνι ταίριαξε πολύ καλά!
Πριν φτιάξω το κουνουπίδι είχα θέληση για γλυκό, η οποία ήταν καθαρά συναισθηματικής φύσης. Αποφάσισα να φτιάξω το κουνουπίδι, και μόλις το έφαγα (και ταυτόχρονα αφού συνειδητοποίησα τον λόγο που μου προκαλεί την θέληση για γλυκό), μου έφυγε όλη αυτή η διάθεση και χόρτασα πλήρως! Και οργανικά και συναισθηματικά!

Να είμαστε όλοι καλά!

:-)

Σαν σήμερα, πέρυσι είχα φάει... Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 .

4 σχόλια:

  1. καλημερα Ελενη, ηθελα μονο να ρωτησω κατι, μερικες φορες βλεπω τρια αυγα ή δυο μπριζολες αλλα εξακολουθεις να χανεις. Εκτος του οτι εισαι νεα ασφαλως κι αυτο εχει την σημασια του στον μεταβολισμο μηπως εισαι πανω απο 1,70; Συγγνωμη για την αδιακρισια. Προσεχε τα μελεκουνια :-) Ηρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ηρώ!
      Καμία αδιακρισία! Ρώτα με ό,τι θέλεις!
      Είμαι 1,63.

      Αυτό που έχω καταλάβει από τους τόσους μήνες διατροφής, είναι ότι τα λιπαρά σε αρκετά αυξημένες (όχι υπερβολικές όμως!) ποσότητες, δεν παχαίνουν! Τρώω αυγά με το τσουβάλι, (μάλιστα σήμερα θα φάω ακόμη 3 για μεσημεριανό γιατί δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω κάτι πιο δύσκολο), και κάθε μέρα πλήρες, πρόβειο γιαούρτι, και εξακολουθώ να χάνω! Επίσης την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι που έμενα στο χωριό με τον παππού μου (ο οποίος έχει λίγα αρνιά για την οικογένεια) έτρωγα πολύ συχνά αρνί με αρκετό λίπος (και αν ψάξεις, θα δεις ότι ποτέ δεν έμενα στα 2-3 κομμάτια μόνο!), κι όμως εκείνο το διάστημα έχασα πάρα πολλά κιλά!

      Τα λιπαρά δεν παχαίνουν! Αυτά που παχαίνουν είναι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (όπως ψωμιά, παξιμάδια, μακαρόνια, πίτες, γλυκά με ζάχαρη, κλπ) οι οποίοι ανεβάζουν απότομα την γλυκόζη στο αίμα και οδηγούν στην άμεση δημιουργία λίπους!
      Όλα έχουν σχέση με τον γλυκαιμικό δείκτη! Γνωρίζεις γι' αυτόν;
      Είναι προτιμότερο πχ να φάμε 4 αυγά μαζεμένα, παρά 1 μικρή πάστα! Μπορεί να έχουν ίδιες θερμίδες (ίσως μάλιστα τα 4 αυγά να έχουν και περισσότερες!), όμως με τ' αυγά θα χορτάσουμε για πολύ ώρα και δεν θα γίνουν λίπος, ενώ με την πάστα θα ξαναπεινάσουμε μετά από 1 ώρα και κατά πάσα πιθανότητα θα μας προσθέσουν λίπος!

      Όσο για τα μελεκούνια, δεν τα τρώω πια εδώ και πολύ καιρό. Απλά πήρα ένα να θυμηθώ την γεύση! Ωραία γεύση, αλλά με λίγωσε, γι' αυτό και δεν θα τα έχω στην καθημερινή μου διατροφή.

      Να είσαι καλά και ό,τι απορία έχεις μην διστάσεις να με ρωτήσεις! Βέβαια αυτά που σου απαντάω προέρχονται από την προσωπική μου πείρα, δεν είμαι επιστήμονας!

      ;-)

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστω Ελενη. Διαβασα το βιβλιο ενος Ελληνα γιατρου που διαπρεπει στην Σουηδια για τον γλυκαιμικο δεικτη αλλα το βρηκα πολυπλοκο και το αφησα. Λατρευω τον φραπε και δεν αντεχω να τον δολοφονησω με μελι ή ασπαρταμη. Ξερω οτι απεχθανεσαι την ζαχαρη κι ελπιζω να κατανοεις την αδυναμια μου. Καληνυχτα. Ηρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ηρώ!
      Δεν χρειάζεται να διαβάσεις πολύπλοκα βιβλία για τον γλυκαιμικό δείκτη! Υπάρχουν άπειρα ενδιαφέροντα και απλά άρθρα στο ίντερνετ που τα εξηγούν πολύ καλά! Είναι το α και το ω πιστεύω για να χάσουμε λίπος και να μην πεινάμε μέσα στην μέρα (τουλάχιστον οργανικά).
      Αφού σ' αρέσει ο φραπέ, να τον απολαμβάνεις όποτε θες κανονικά, με την ζάχαρή του! Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στερούμαστε! Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις, είναι να περιορίσεις την ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες την υπόλοιπη μέρα! Πχ γλυκά, ψωμιά, κλπ. Βέβαια ΑΝ το θες και ΑΝ το μπορείς! Το πιο σημαντικό είναι να μην νιώθουμε στέρηση!
      ;-)

      Διαγραφή