Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Φακές λεμονάτες με πράσα και καρότα!

Καλησπέρα αγαπημένο Ημερολόγιο!

Σήμερα ήθελα να φάω φακές, όμως δεν ήθελα να τις κάνω κοκκινιστές (που τις κάνω πάντα). Μιας και έχω μπόλικα λεμόνια από την λεμονίτσα μου, αποφάσισα να τις κάνω λεμονάτες (πρώτη φορά στην ζωή μου!). Επίσης ήθελα να τις κάνω... "γκουρμεδιάρικες", κι έτσι τις μαγείρεψα με πράσα (πρώτη φορά κάνω και αυτόν τον συνδυασμό!), καρότα και πολλά μυρωδικά!

Υλικά που χρησιμοποίησα:
100 γρ (ωμές) φακές
3 πράσα, 3 καρότα
3 σκελίδες σκόρδο
3 δαφνόφυλλα, μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
2 κ.σ. ελαιόλαδο, λεμόνι



Αρχικά  μούλιασα τις φακές για 6 ώρες. Κι αυτό πρώτη φορά το έκανα! Πάντα τις έβραζα χωρίς να τις μουλιάσω, όμως αυτό είναι λάθος! Όλα τα όσπρια (και όλοι οι ξηροί καρποί) χρειάζονται μούλιασμα πριν τα φάμε (εννοείται να είναι ωμά) γιατί έτσι απορροφάμε πολύ περισσότερο από τα θρεπτικά τους συστατικά, και είναι και πιο ελαφριά για το στομάχι!

Πριν το μούλιασμα...


Μετά το μούλιασμα...


Όταν ήρθε η ώρα να τις μαγειρέψω, αρχικά τις έβρασα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και έπειτα πέταξα το πρώτο αυτό νερό. (Το ξέρω ότι έτσι πέταξα και ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών που απελευθερώθηκαν στο νερό, αλλά πιστεύω γίνονται πιο νόστιμες έτσι.)


Στην συνέχεια, σε καινούριο νερό (σε δυνατή φωτιά αρχικά και μετά σε μέτρια), πρόσθεσα τις φακές, τα δαφνόφυλλα, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα πράσα και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες.


Μετά από λίγη ώρα πρόσθεσα τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.


Αφού έκλεισα το μάτι της κουζίνας, πρόσθεσα 2 κ.σ. ελαιόλαδο.


Και έτσι είχα αυτό το αποτέλεσμα...


...ένα πραγματικά νόστιμο, πολύ θρεπτικό, ελαφρύ και... "γκουρμεδιάρικο" φαγητό! :-D

Το λεμόνι το έβαλα από πάνω (στο πιάτο) όταν έφαγα και όχι στην κατσαρόλα, για να πάρω περισσότερη από την βιταμίνη C του! :-P  (Έχω γίνει λίγο λεπτολόγος με το φαγητό μου, όμως έτσι πιστεύω ότι οφελώ τον οργανισμό μου!)

Να είμαστε όλοι καλά και να μην διστάζουμε να πειραματιζόμαστε με νέους συνδυασμούς τροφίμων!

;-)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου