Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Καλησπέρα αγαπημένο Ημερολόγιο!

Μέχρι τώρα έχω φάει...

πρωί -> 30 γρ ηλιόσπορους (μουλιασμένους σε νερό όλη νύχτα), 4 δαμάσκηνα αποξηραμένα, 250 γρ γιαούρτι (πρόβειο, πλήρες), 1 κ.σ. μέλι.



νωρίς το μεσημέρι -> 1 παστέλι με φυστίκια Αιγίνης, 7 γρ σοκολάτα μαύρη.



μεσημέρι -> μερικά μαρουλόφυλλα, 1 κόκκινη πιπεριά, 4 κομμάτια κοτόπουλο βραστά (με αρκετό ζουμί), 2 μπάρες (με: αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι).







Έκανα υπερφαγικό πριν λίγη ώρα. Συνεχίζεται λοιπόν αυτή η διάθεση και σήμερα. Χωρίς ενοχές και θυμό, απλά παρατηρώ το φαινόμενο και προσπαθώ να διαχειριστώ τα θέματα που το προκάλεσαν, ώστε να μην κάνω κι άλλο υπερφαγικό μέσα στην μέρα.


νωρίς το βράδυ -> συνολικά μισό κιλό γιαούρτι με 2 κ.σ. μέλι, 80 γρ από το μίγμα φουντούκια-χουρμάδες, 2-3 χούφτες φουντούκια.






Κι όμως έκανα!
Σίγουρα υπήρχε και λίγη οργανική πείνα, μιας και το προηγούμενο (λουκούλειο) γεύμα μου ήταν 5 ώρες πριν. Αλλά κατά 90% ήταν συναισθηματική υπερφαγία.

Μα κοίτα να δεις μέρα που μ' έπιασε να κάνω βαρβάτα υπερφαγικά: 1 μέρα πριν το εβδομαδιαίο μου ζύγισμα! Με τρόμο θ' ανέβω αύριο στην ζυγαριά! Θα δείξει +2? +3? Παραπάνω?  :-ο
Τέλος πάντων! Ό,τι έγινε, έγινε! Τουλάχιστον τα 'φχαριστήθηκα όλα! :-D
Θα μπορούσα άνετα να μπω στο τριπάκι των ενοχών και του φόβου μήπως ξαναγυρίσω πίσω...
Όμως επιλέγω να μην το κάνω! Και επειδή κάνω αυτήν την επιλογή, είναι 100% σίγουρο ότι όχι μόνο δεν θα γυρίσω ποτέ ξανά πίσω, αλλά αυτήν εδώ την στιγμή, λίγη μόλις ώρα μετά το δεύτερο υπερφαγικό της ημέρας, βρίσκομαι πιο κοντά από ποτέ στην οριστική μου θεραπεία από την συναισθηματική υπερφαγία!

Όλα πάνε καλά! Αρκεί μόνο να το πιστέψουμε, όποιες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε! Κι αν το πιστέψουμε πραγματικά, πολύ σύντομα οι δυσκολίες αυτές θα εξαφανιστούν!

(Πάντως, όταν κάποιος πάει ν' ανοίξει αυτήν την ημέρα του Ημερολογίου, πάω στοίχημα ότι θα περιμένει κανα 5λεπτο.... μέχρι να φορτώσουν όλες αυτές οι φωτογραφίες με αυτά που έφαγα!!! :-p )

Αυτά! Μαζεύω από τώρα δυνάμεις για ν' αντικρίσω την ένδειξη της ζυγαριάς αύριο! :-P

Να είμαστε όλοι καλά και να μας αγαπάμε, είτε κάνουμε, είτε δεν κάνουμε υπερφαγικά! ;-)

Καληνύχτα!

Σαν σήμερα, πέρυσι είχα φάει... Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 .

6 σχόλια:

  1. Στα πλαίσια αυτής της διατροφής το πρόβειο γιαούρτι ΔΕΝ παχαίνει ούτε σε αυτές τις ποσότητες.
    Επίσης στα ίδια πλαίσια το κοτόπουλο που τρως ΔΕΝ παχαίνει.
    Για τα άλλα (εκτός των λαχανικών-ειδικά αυτά που προτιμάς εσύ είναι κυριολεκτικά "κενές" θερμίδες, αέρας κοπανιστός) δεν έχω ιδέα.

    Η ζυγαριά πιθανόν να δείξει παραπάνω αλλά δεν θα είναι λίπος.

    Το κρέας (κι αυτό που τρως λίγο είναι) έχει παρατεταμένο χρόνο διάβασης εντέρου και δίνει απότομη αύξηση βάρους κι εξίσου απότομη πτώση μετά από λίγες μέρες.
    Τα φρουτολαχανικά είναι...τζούφια. Η ζυγαριά ανεβαίνει μέσα στην ημέρα και πέφτει μέχρι το επόμενο πρωϊ. Υγρά γαρ.

    Σε μια διατροφή τόσο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να παχύνεις από παρατεταμένη υπέρβαση θερμιδικού ισοζυγίου αλλά αυτό θα πάρει χρόνο σε κάθε περίπτωση υπερπολλαπλάσιο από αντίστοιχη υπέρβαση πχ από παρατεταμένη κατανάλωση τηγανητής πατάτας. Αλλά ΝΑΙ θα παχύνεις.

    Θεωρώ ότι αν βάλεις ποικιλία μέσα στην ημέρα αλλά κι από μέρα σε μέρα δεν θα καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες έστω κι από "ποιοτικές" τροφές.
    Και λέγοντας ποικιλία εννοώ και μακαρόνια και ρύζι και κόκκινο κρέας και σάλτσες και όσπρια κι ελάχιστο ψωμί κι άλλα φρουτολαχανικά (αγκινάρες, αρακά, φασολάκια κλπ κοκκινιστά ή λεμονάτα).
    Φαντασία και ποικιλία και θα ξεχάσεις το φαγητό.
    Θα έχεις στεναχώριες αλλά δεν θα ξεσπάς σε υπερβολικές ποσότητες "ποιοτικών" τροφών.

    Όλα τα παραπάνω από αποδεδειγμένη προσωπική εμπειρία.

    Πάντως έτσι κι αλλιώς νομίζω ότι έχεις περάσει το σημείο που θα έπρεπε να έχεις διευρύνει το διαιτολόγιό σου.

    Νοιώθω ότι κι εγώ έχω υπερβεί το όριο σχολιασμών γενικώς κι ότι είχα να πω το είπα.

    Έχεις τις πιο εγκάρδιες ευχές μου για μια καλή συνέχεια.

    Τάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Τάσο!
      Πάντα τα σχόλιά σου είναι ενδιαφέροντα, χρήσιμα και με βοηθάνε πολύ!
      Έχεις πολύ δίκιο ότι χρειάζεται να διευρύνω το διαιτολόγιό μου. Φοβάμαι ότι έχω "βολευτεί" με συγκεκριμένα φαγητά που φτιάχνονται εύκολα (καθότι είμαι και ολίγον τι τεμπελούλα! :-P ), και μένω εκεί. Θα προσπαθήσω να βελτιωθώ σ' αυτόν τον τομέα.
      Το γνωρίζω ότι αν συνεχίσω να τρώω αυτές τις ποσότητες θα πάρω κιλά. Όσο κι αν δεν ανεβαίνει απότομα η γλυκόζη στο αίμα, μ' αυτά που τρώω, όλη αυτή η παραπανίσια ενέργεια κάπου πρέπει να πάει. Και αφού δεν γυμνάζομαι, θα γίνει αναπόφευκτα λίπος! Ευελπιστώ όμως ότι οι μέρες με υπερβολικές ποσότητες τροφής θα τελειώσουν σύντομα και θα βρω μια ισορροπία στην διατροφή μου.
      Κανένα όριο σχολιασμών δεν έχεις υπερβεί! Λέγε μου αυτά που πιστεύεις γιατί με βοηθάς πολύ, ακόμα και αν μου παίρνει χρόνο να τα συνειδητοποιώ και να τα εφαρμόζω!
      :-)

      Διαγραφή
  2. Ο μονος τροπος να ελαχιστοποιησεις τα υπερφαγικα επεισοδια απο βιοχημικης σκοπιας ειναι να εναλλασσεις δυαδες και τριαδες τροφιμων καθε τρεις ωρες.Το εχω εφαρμοσει και το τελευταιο υπερφαγικο μου ειναι πριν 2,5 χρονια.

    Οταν σε απασχολουν τα κιλα συνεχως ενισχυεται ο φαυλος κυκλος της υπερφαγιας. Αυτο ειναι το ψυχολογικο κομματι και δεν μπορεις να παρεμβεις ευκολα μονη σου.
    Οταν ακολουθεις μια συγκεκριμενη περιορισμενη γκαμα τροφιμων, και οι ποσοτητες διαφερουν πολυ απο μερα σε μερα τοτε ενισχυεται ο φαυλος κυκλος των υπερφαγικων επισης. Αυτο ειναι το βιοχημικο κομματι και μπορεις ευκολα να παρεμβεις...

    Ενδεικτικα: πχ πρωι 8 πμ 1 κεσεδακι γιαουρτι, λιγη βρωμη ή αμυγδαλα κτλ και 1 ακτινιδιο
    δεκατιανο 11πμ λιγοι ξηροι καρποι και 1 φρουτο
    μεσημεριανο 2 μμ 1 μπουτι κοτοπουλο, λιγο ρυζι αναποφλοιωτο και μια σαλατα
    απογευμα 5μμ οπως δεκατιανο
    βραδυ 8 μμ σαλατα σιζαρς (μαρουλι, καλαμποκι, κοτοπουλο)

    Καντο καμμια βδομαδα και θα ειναι πολυ λιγοτερη η πιθανοτητα να κανεις υπερφαγικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Σ' ευχαριστώ ειλικρινά γι' αυτό το πολύ βοηθητικό σου μήνυμα!
      Από την αρχή της αλλαγής της διατροφής μου ήξερα και εφάρμοζα σχεδόν πάντα το "να τρώω κάθε περίπου 3 ώρες". Από εκεί και πέρα, αν και δεν έχω εντρυφήσει στις δυάδες και τριάδες τροφίμων, προσπαθώ να εφαρμόζω κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μου έχει δώσει η Μαντάμ σου σου (δεν ξέρω αν την γνωρίζεις απ' το φόρουμ), η οποία εφαρμόζει τις δυάδες και τριάδες στην διατροφή της. Πχ προσπαθώ να συνδυάζω πρωτείνη με υδατάνθρακα σε κάθε γεύμα και να μην τρώω μόνο πρωτείνη ή μόνο υδατάνθρακα.
      Όντως χρειάζεται να διευρύνω την γκάμα των τροφών που τρώω!
      Από εκεί και πέρα βέβαια, είναι και ο συναισθηματικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερφαγικά, ακόμα και αν ακολουθούμε μια τέλεια και απολύτως ισορροπημένη διατροφή.
      Εκτιμώ πολύ τις συμβουλές που μου έδωσες και με χαρά θ' ακούσω ό,τι άλλο θεωρείς ότι μπορεί να με βοηθήσει!
      Να είσαι καλά!
      :-)

      Διαγραφή
  3. για τα άτομα που ταλαιπωρούμαστε από συναισθηματική ή πάσης φύσεως υπερφαγία , το φαγητό καλό θα ήταν να λαμβάνεται σαν θεραπεία. στις σωστές δόσεις κ την σωστή ώρα. κ πάλι χωρίς να μας δημιουργεί οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα όπως καταπίεση.
    αλλά παρόλα αυτά πόσο να κρατηθείς με την θεραπεία? 1-2 μήνες. αν δν γίνει ταυτόχρονα η κατάλληλη δουλειά κ στο κεφάλι ,από μόνη της η θεραπεία δν τιθασεύει όλες τις ορμές...δυστυχώς αυτό κατάλαβα, για μένα τουλάχιστον που η υπερφαγία έχει ριζώσει για τα καλά μέσα μου.
    όλο κ κάποια ανισορροπία είχαν τα προηγούμενα γεύματά σου πριν το υπερφαγικό , το αναλύει σωστά κ ο Τάσος, δώσε παραπάνω από ένα 10%, ίσως 35% σε κάποιο λαθάκι που έγινε διατροφικά την ίδια μέρα ή τις προηγούμενες κ ίσως σου δημιούργησε παραπανίσια υπερένταση κ υπογλυκαιμία. καλά με τα φουντούκια κεγώ την πατάω .είναι τόσο νόστιμα τα άτιμα! κ μετά φουσκώνουν κιόλας κ προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα. επίσης θεωρούνται όσπριο σαν τα φυστίκια? δν το ξέρω αυτό σίγουρα.
    προσπαθώ ,χωρίς μεγάλη επιτυχία ομολογώ, να αφαιρώ ή ελαττώνω από την διατροφή μου όσο μπορώ τον υπαίτιο του υπερφαγικού, αλλά όλα τα καλά τα έχω αφαιρέσει κ τον βασικό φταίχτη ακόμα εκεί τον έχω (το αλεύρι, κ μάλιστα το άσπρο).
    λοιπόν Ελένη για ακόμη μια φορά μου έδωσες ιδέα, να πάρω ηλιόσπορους για να καταναλώνω με μέτρο τα βράδια που συσσωρεύεται όλη η κούραση κ αποζητώ το κράτσα κράτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα μου, σου ζητώ συγνώμη που άργησα ν' απαντήσω, όμως αυτές τις μέρες τρέχω και δεν φτάνω!

      Έχεις δίκιο, και εσύ και ο Τάσος! Ήταν και οργανικός παράγοντας που με οδήγησε στα υπερφαγικά: ήταν λίγες μέρες πριν μου έρθει η περίοδος! (Δεν το ήξερα ότι θα μού 'ρθει!) Και τις μέρες πριν την περίοδο πάντα τρώω πολύ. Βέβαια, η "μανία" με την οποία τα έφαγα, και οι ποσότητες που έφαγα τελικά, δείχνουν ότι κρύβεται από πίσω και συναισθηματικός παράγοντας. Θα έλεγα ότι ήταν μάλλον 50-50 τελικά.

      Τα φουντούκια είναι όντως νόστιμα και εθιστικά! Γι' αυτό και τα χρησιμοποιούν άλλωστε και σε τόσες σοκολάτες (με την μορφή πραλίνας)! Νομίζω ότι τα φουντούκια ανήκουν στους ξηρούς καρπούς. Και οι ξηροί καρποί μας φουσκώνουν! Και απ' ότι διαβάζω, αν δεν τους μουλιάσουμε σε νερό κάποιες ώρες και τους φάμε απλά ωμούς ή ψημένους, είναι λίγο επιβαρυντικοί για το στομάχι και επίσης δεν μπορούμε ν' απορροφήσουμε καλά τα θρεπτικά τους συστατικά. Το καλύτερο είναι να τους μουλιάζουμε κάποιες ώρες πρώτα (τους ωμούς). Το πόσες ώρες εξαρτάται από το είδος του ξηροκαρπίου! :-p

      Όσο για το άσπρο αλεύρι, σε καταλαβαίνω απόλυτα!! Αυτό μαζί με την ζάχαρη, ήταν τα μεγάλα ναρκωτικά μου επί πολλά χρόνια! Είμαι της άποψης ότι ο καλύτερος τρόπος να θεραπευτούμε από έναν εθισμό, είναι να κόψουμε τελείως -ή τέλος πάντων να ελαττώσουμε πάρα πολύ- το αντικείμενο του εθισμού μας. Βέβαια, αυτό καλό είναι να γίνει σε μια περίοδο που θα είμαστε πραγματικά έτοιμοι να το κάνουμε. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση του "ναρκωτικού" μας. Πάντως, η σταδιακή μείωση σε μένα δεν έχει λειτουργήσει ποτέ καλά. Αν αποφάσιζα πέρυσι να έχω στην διατροφή μου "και λίγο ψωμάκι", "και λίγες πιτούλες", "και λίγες τηγανητές πατατούλες", "και λίγο περισσότερα γλυκάκια", τώρα όχι μόνο δεν θα είχα χάσει ούτε το 50% των κιλών που έχω χάσει, αλλά πιθανότατα εδώ και αρκετούς μήνες να είχα σταματήσει την προσπάθεια και να γύριζα πίσω. Γιατί το "λίγο ψωμάκι" για μένα, την επόμενη μέρα θα γινόταν "λίγο περισσότερο ψωμάκι" και σταδιακά θα μετατρέπονταν σε "τεραστιώδη ψωμούγκα"!! :-D Επίσης είναι και το άλλο, το οποίο διαπιστώνω με μεγάλη μου έκπληξη και οι περισσότεροι αδυνατούν να το πιστέψουν: όταν μείνουμε καθαροί από το άσπρο αλεύρι και την ζάχαρη για ένα διάστημα, μετά σταδιακά αρχίζουμε και έχουμε αποστροφή προς αυτά! Και φτάνουμε σε ένα σημείο που όταν καταναλώσουμε (μετά από καιρό) προϊόντα που έχουν άσπρο αλεύρι και ζάχαρη, πραγματικά μας χαλάνε! Γιατί μόνο όταν μείνουμε καθαροί ένα διάστημα από τον εθισμό μας μπορούμε μετά να δούμε πόσο σκουπίδι είναι το αντικείμενο του εθισμού μας. Ουσιαστικά μετά το βάζουμε στις σωστές του διαστάσεις, ενώ πριν το θεοποιούσαμε επειδή ήμασταν μέσα στον εθισμό.

      Οι ηλιόσποροι είναι πραγματικά πολύ καλή τροφή, με την προϋπόθεση να τους έχουμε μουλιάσει πρώτα 4-6 ώρες (ή και λίγο παραπάνω αν θες). Σκέψου ότι έτσι, όχι μόνο παίρνεις όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, αλλά και καθορίζεις από πριν την ποσότητα που θα φας, και έτσι δεν έχεις τον κίνδυνο να ξεφύγεις (κάτι που μπορεί άνετα να συμβεί αν έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο σακουλάκι ηλιοσπορίων)!

      :-)

      Διαγραφή