Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Καλησπέρα αγαπημένο Ημερολόγιο!

Σήμερα έφαγα πολύ.
Η συναισθηματική υπερφαγία έκανε την εμφάνισή της,
και δεν κατάφερα να την αντιμετωπίσω.
Αυτά που έφαγα ήταν...

πρωί -> 2 ροδάκινα.


αργά το πρωί -> 1 ακτινίδιο.


μεσημέρι -> 1 μεγάλο μπωλ σαλάτα με μαρούλι και φρέσκο κρεμμυδάκι, 4 κομμάτια αρνί ψητό.




αργά το μεσημέρι -> 1 μικρό ροδάκινο.


νωρίς το απόγευμα -> 1 μελεκούνι, 3 σοκολατάκια γάλακτος.



απόγευμα -> 2 κομμάτια τυρί γραβιέρα, 1 κ.γλ. μέλι, 1 γεμάτη χούφτα φυστίκια αράπικα.



Οι λόγοι που με οδήγησαν στο να φάω τόσο πολύ ήταν διάφοροι.
Ήταν ένα μίγμα μιας γενικότερης θλίψης και βαρεμάρας που ένιωθα σήμερα,
σε συνδυασμό με μια μικρή στέρηση που ένιωσα.
Στο μεσημεριανό τραπέζι οι υπόλοιποι έφαγαν ένα γλυκό που μου άρεσε και εγώ σκέφτηκα ότι δεν θα μου κάνει καλό να το φάω. Αυτό όμως λειτούργησε αρνητικά μέσα μου και μετά από κάποια ώρα αναζήτησα να φάω κάτι γλυκό. Έφαγα το ροδάκινο, όμως δεν "ικανοποίησε" την ανάγκη μου για γλυκό. Έφαγα το μελεκούνι και πάλι "κάτι μου έλειπε". Έφαγα και τα σοκολατάκια.
2 ώρες μετά, (και μάλλον επειδή είχε διαταραχθεί η ισορροπία της γλυκόζης στον οργανισμό μου) πάλι πεινούσα και έφαγα πάλι.
Θα ήταν πολύ προτιμότερο να είχα φάει λίγο από εκείνο το γλυκό που έφαγαν οι υπόλοιποι στο τραπέζι. Πιθανόν να μην έτρωγα μετά όλα αυτά που έφαγα.
Στην αρχή ένιωθα απογοήτευση για το ότι ενέδωσα στην συναισθηματική υπερφαγία και φόβο μην επιστρέψω πάλι στην κινούμενη άμμο της συναισθηματικής υπερφαγίας.
Τώρα όμως, έχοντας αναλύσει μέσα μου τους λόγους που με οδήγησαν στο να φάω πολύ σήμερα, νιώθω ήρεμη και αισθάνομαι ότι έμαθα πράγματα από αυτήν την εμπειρία... πράγματα που θα με βοηθήσουν ν' αντιμετωπίσω αυτήν την κατάσταση αν ποτέ ξανάρθει.
Είμαι πραγματικά αισιόδοξη για την συνέχεια!

Να έχουμε όλοι μας μια υπέροχη εβδομάδα!

:-)

14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Είσαι σίγουρη ότι έφαγες πολύ; Γιατί, αν μετρήσουμε τις θερμίδες, εμένα μου φαίνεται ότι έφαγες κάτω από 1000 θερμίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα!
    Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου, όμως έφαγα πολύ.
    Φαντάσου ότι μόνο το μελεκούνι με τα σοκολατάκια είναι 500 θερμίδες!
    Και άλλες μέρες μπορεί να είχα φάει αρκετά, αλλά ήταν επειδή είχα μεγάλες ενεργειακές ανάγκες μέσα στη μέρα. Αντιθέτως σήμερα, σχεδόν καθόμουν όλη μέρα, οπότε δεν δικαιολογείται αυτή η ποσότητα του φαγητού.
    Όπως και να 'χει, δεν έγινε και τίποτις το φοβερό! Συνεχάμε κανονικά!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι είσαι λίγο αυστηρή με τον εαυτό σου, το κάθε σοκολατάκι έχει το πολύ 50 θερμίδες, εδώ ένα κωκ έχει κάπου 150 και είναι τριπλάσιο, όσο για το μελεκούνι, έχει κάπου 250 θερμίδες! Και τα άλλα που έφαγες τα περισσότερα ήταν φρούτα, ή μικρές ποσότητες! :) Οπότε μην ανησυχείς, μια χαρά τα πας. :)

      Διαγραφή
    2. Να 'σαι καλά :)

      Διαγραφή
  3. θα συμφωνήσω με το παραπάνω σχόλιο. διαβάζοντας στην αρχή ότι επέστρεψε η συναισθηματική υπερφαγία νόμιζα ότι θα δώ ότι έφαγες πολύύύύ!! το διάβασα μέχρι κάτω, ανεβαίνω ξανά λέω κάτι θα παρέλειψα, το ξαναδιάβασα 3 φορές το κείμενό σου για να βεβαιωθώ ότι είχα διαβάσει καλά!!! πραγματικά θεωρείς οτι έφαγες πολύ?? αν είναι να βρώ κάτι επιπλέον είναι τα 2 σοκολατάκια (γιατί το 1 ούτως ή άλλως επιτρέπεται) δηλαδή ούτε 150 θερμίδες αν το θέσουμε θερμιδικά. πραγματικά δεν έφαγες πάνω απο 1000-1100 θερμίδες όλη μέρα. θεωρώ χωρίς να είμαι διαιτολόγος αλλά έχοντας ψάξει πολύ σε θέματα διατροφής ότι κάποιες μέρες που έτρωγες ας πούμε για απόγευμα 4 ξερά δαμάσκηνα και για βράδυ 2 ροδάκινα ή πορτοκάλια, μπορεί μέχρι τώρα να έχανες (και είναι λογικό λόγω της μείωσης των θερμίδων), απο εδώ και πέρα όμως θα σε "κολλήσει". πρέπει να αυξησεις τις θερμίδες για να κανει καύσεις ο οργανισμός. φιλικά Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα καλησπέρα!
      Η αλήθεια είναι ότι δεν έφαγα υπερβολικά πολύ.
      Όμως έφαγα όχι επειδή πεινούσα οργανικά, αλλά συναισθηματικά.
      Εκεί εντόπισα το πρόβλημα.
      Είχα πολύ καιρό να φάω εξαιτίας συναισθηματικής πείνας, γι' αυτό και ανησύχησα!

      Έχεις δίκιο ότι οι μειωμένες θερμίδες μπλοκάρουν την απώλεια.
      Και μάλιστα τώρα που οι αποθήκες λίπους μου έχουν μειωθεί, ο οργανισμός μου έχει ανάγκη για περισσότερη ενέργεια! Αυτός είναι και ο λόγος που τους τελευταίους μήνες τρώω αρκετά περισσότερο απ' όσο έτρωγα στις αρχές.
      Απλά μερικοί συγγενείς μου έχουν πει ότι τον τελευταίο καιρό τρώω αρκετά και γι' αυτό μάλλον έχει μείνει ψιλοστάσιμη η ζυγαριά. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις.
      Δεν μ' ενδιαφέρει τόσο η ένδειξη της ζυγαριάς, όσο φοβάμαι μήπως τρώω παραπάνω απ' όσο χρειάζομαι οργανικά. Μήπως δηλαδή οι ποσότητες είναι ελαφρώς αυξημένες λόγω "κρυμμένης συναισθηματικής πείνας" που δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω!

      Μπορεί βέβαια όλα αυτά να είναι απλώς ανησυχίες του μυαλού μου και να τρώω μια χαρά φυσιολογικά!

      Σ' ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου, με βοήθησε πολύ να νιώσω περισσότερο ήρεμη και αισιόδοξη!
      Να είσαι καλά!

      :-)

      Διαγραφή
  4. σκέφτεσαι πολύ λογικά. θεωρώ - ειμαι βέβαιη δηλαδή - ότι είναι απλά ανησυχίες του μυαλού σου. επίσης να σου πώ ότι λέγοντας "συναισθηματική υπερφαγία" ξέρω ακριβώς τι σημαίνει και ΟΛΕΣ τις διαστάσεις που παίρνει στο σώμα αλλά κυρίως στην ψυχή και την διάθεση. την έζησα τον χειμώνα που μας πέρασε (ευτυχώς δεν το πλήρωσα ακριβά) και δεν έχει καμία σχέση με την λιγούρα μιας μέρας ή "θέλω τώρα να φάω σοκολάτα και κάνω να ξαναφάω ένα μήνα". Οπότε μπορώ να αποκρυπτογραφήσω λιγουλάκι τις ανησυχίες σου πάνω σε αυτό το θέμα. Πραγματικά θα μιλήσω απο την προσωπική μου εμπειρία...υπέφερα πολύ να την κάνω πέρα απο την ζωή μου και ακόμα 4 μήνες μετά το προσπαθώ γιατί όπως λές και εσύ φοβάμαι μην ξανάρθει. Πέρασα και εγώ απο πολλά στάδια. έφτανα στον πάτο - έτσι θεωρούσα - και με 3 σοκολάτες ήταν όλα ΟΚ. Ήταν η εποχή της σαβουροφαγίας που ισοδυναμούσε με στιγμιαία ευτυχία. Πραγματικά χρειάστηκαν πολλές ώρες αυτομαστιγώματος για να συνέλθω. Το θέμα είναι ένα: να το πάρεις απόφαση. Και εσύ θεωρώ ότι το έχεις κάνει.το αν θα υπάρξουν μέρες που θα φας λίγο παραπάνω μην σε τρομάζει. Σου έχω ξαναγράψει πολλές φορές..το παν είναι η διατροφική εκπαίδευση (μεγάλο, ίσως το μέγιστο ζήτημα για κάποιον που ξεκινά να προσέχει τον εαυτό του). Εσύ την έχεις σιγά σιγά κατακτήσει. Δεν ξέρω ποιος είναι ο στόχος σου όσον αφορά τα κιλά. Δεν ξέρω τι ύψος έχεις, ηλικία για να μπορώ να πώ μια γνώμη (αν και μου φαίνεσαι μικρή - κάτω απο 30). Το θέμα είναι να βρεις ένα βάρος, να βάλεις ένα όριο και να μην το ξεπεράσεις. Δηλαδή είναι καλύτερα να μείνεις εδώ που είσαι παρά να χάσεις άλλα 15 κιλά και να τα ξαναβάλεις και να τα ξαναχάσεις και πάει λέγοντας.Αυτό που θα ήθελα να σου προτείνω είναι να ξεκινήσεις μια μορφή άσκησης. οποιαδήποτε. αν ισχύει αυτό που πήρε κάπου το μάτι μου ότι είσαι απο Κρήτη τότε έχεις την καλύτερη άσκηση στα πόδια σου. κολύμπι και τρέξιμο στην παραλία. σιγά σιγά θα εκπλαγείς. Συγνώμη για το μεγάλο post. είναι η ώρα που έχει κοιμηθεί το μωρό (γιατί έχω και ένα παιδάκι) και κάθομαι και αφιερώνω λίγη ώρα για μένα! Καλη συνέχεια και μην ανησυχείς! Είσαι ΤΟ παράδειγμα!! Κατερίνα απο Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα!
      Πραγματικά με συγκίνησε το μήνυμά σου!
      Σ' ευχαριστώ ειλικρινά για τον χρόνο που αφιέρωσες και για τις πολύτιμες συμβουλές σου!
      Χαίρομαι που μπορείς να καταλάβεις τις ανησυχίες μου για την συναισθηματική υπερφαγία, αφού την πέρασες και εσύ και μάλιστα κατάφερες να την αντιμετωπίσεις! Πραγματικά μπράβο σου γι' αυτό!

      Όσο για τα κιλά, δεν έχω συγκεκριμένο στόχο. Όπου σταματήσει η ζυγαριά, σταμάτησε. Δεν σκοπεύω να αρχίσω να πεινάω και να στερούμαι μόνο και μόνο για να δω μια μικρότερη ένδειξη στη ζυγαριά.
      Για την άσκηση έχεις απόλυτο δίκιο. Όντως μένω στην Κρήτη αυτό το διάστημα και το κολύμπι είναι ιδανικό! Περιμένω να ζεστάνει λίγο το νερό και θα πηγαίνω! Προς το παρόν κάνω αρκετό περπάτημα και λίγα βαράκια για τα χέρια.

      Συγχαρητήρια για το μωράκι σου! Να το χαίρεσαι!
      Χαίρομαι πολύ που μιλάμε! Με βοηθούν αυτά που μου γράφεις! Να είσαι καλά!

      Ελένη

      :-)

      Διαγραφή
  5. "ημερολόγιο διατροφής" σαν να υπερβάλλεις λίγο. δν μπορώ να αντιληφθώ γιατί η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ. επίσης εγώ προσωπικά δν θα την χαρακτήριζα συναισθηματική υπερφαγία αλλά συναισθηματική ολίγοντιφαγία.

    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαντάμ σου σου!!
      Σ' ευχαριστώ για τα λόγια παρηγοριάς που μου δίνεις! :-p
      Πάντως λίγο δεν νομίζω να τρώω!
      Δεν κάνω καμιά χειρωνακτική εργασία που θα απαιτούσε πολλή ενέργεια από την διατροφή...
      :-)

      Διαγραφή
  6. αφαίρεση λόγω ορθογραφικού.

    καλέ ποια λόγια παρηγοριάς ,δν κλαίμε κ κανα πεθαμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Μαντάμ σου σου μου!
      Μια μικρούλα δόση υπερβολής πάντα την έχω στη ζωή μου!!
      :-D

      Διαγραφή