Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Απώλεια βάρους - εβδομάδα 48η

Καλημέρα αγαπημένο Ημερολόγιο!

Το εβδομαδιαίο μου ζύγισμα το κάνω κάθε Τετάρτη. Όμως επειδή αυτήν την Τετάρτη δεν θα έχω μαζί μου την ζυγαριά μου (ζυγίζομαι πάντα στην ίδια για να φαίνεται η πραγματική μεταβολή βάρους κάθε φορά), αποφάσισα να πραγματοποιήσω σήμερα το ζύγισμα αυτής της εβδομάδας!

Ανέβηκα λοιπόν στην φίλη ζυγαριά,
και με έδειξε -1,9 kg από την προηγούμενη εβδομάδα!
Δηλαδή είμαι 79,2 kg! Έσπασα το φράγμα των 80 κιλών!!!

Η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη με αυτήν την συμβολική αλλαγή της δεκάδας!
Η τελευταία φορά που ήμουν κάτω από 80 κιλά ήταν στις αρχές του γυμνασίου...

Η μεγάλη απώλεια αυτής της εβδομάδας είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς χθες τελείωσαν οι "ιδιαίτερες" ημέρες του μήνα, και μαζί τους τελείωσε και η κατακράτηση υγρών στο σώμα μου.
Μην απογοητευόμαστε αν μένει στάσιμη η ζυγαριά για αρκετό καιρό... όσο τρεφόμαστε ποιοτικά και σε ισορροπημένες ποσότητες, το λίπος φεύγει. Και αργά ή γρήγορα αυτό φαίνεται και στην ζυγαριά!

Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων για την πορεία που ακολουθώ,
και περιμένω μ' αισιοδοξία όλα τα όμορφα που έρχονται!

Να είμαστε όλοι καλά!


:-)

Υ/Γ: Επειδή πρόσβαση στην ζυγαριά μου θα έχω πάλι την άλλη Πέμπτη (20/8), θα πραγματοποιήσω τότε το ζύγισμα της επόμενης εβδομάδας.

10 σχόλια:

  1. Και που'σαι ακομη...με την φορα που 'χεις παρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο !!! Καταλαβαίνω ακριβώς πόση σημασία έχει αυτο το " 7 " !! Φιλιά πολλά ! Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη!
      Σ' ευχαριστώ!!
      Για έναν άνθρωπο όπως εγώ, που τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου έβλεπα τριψήφιο στην ζυγαριά, το "7" μπροστά είναι πραγματικά συγκινητικό!
      Εύχομαι και εσύ σύντομα να εκπλαγείς με τους αριθμούς που θα δείξει η ζυγαριά σου!
      :-)

      Διαγραφή
  3. Εύχομαι πολύ σύντομα να δεις και το 6 στην ζυγαριά σου. Τελικά είναι να μην πάρει μπρος ο μεταβολισμός. ..Μετά δεν τον σταματάς . αλήθεια εσύ πως πιστεύεις ότι ενεργοποίηθηκε ο μεταβολισμός σου και εξακολουθείς να χανεις αρκετά κιλά παρόλο που , απ'οτι βλέπω ,τρως τώρα περισσότερο από την αρχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Σ' ευχαριστώ για την ευχή σου!
      Αυτό που έχω παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες είναι ότι η απώλεια του βάρους μου έχει σκαμπανεβάσματα. Πχ ένα μήνα έχασα 1,5 κιλό συνολικά, και τον επόμενο έχασα περίπου 4. Σχετίζεται πιστεύω με την περίοδό μου. Όταν περιμένω περίοδο και έχω καθυστέρηση (που συνήθως έχω) η ζυγαριά μένει στάσιμη, ή μπορεί και ν' ανέβει λίγο. Όταν φεύγει η περίοδος, το αμέσως επόμενο διάστημα η απώλεια είναι συνήθως μεγάλη. Συνολικά, η κάθοδος στα κιλά είναι φυσιολογική. Πχ τους τελευταίους 3 μήνες έχασα περίπου 9 κιλά. -3 κιλά κατά μέσο όρο το μήνα είναι μια χαρά...

      Το γεγονός ότι τρώω περισσότερο τώρα απ' ότι στην αρχή είναι φυσιολογικό! Και αυτό γιατί όταν είχα πολλά παραπάνω κιλά (στις αρχές), ο οργανισμός μου είχε πολλές αποθήκες λίπους που μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για τις καθημερινές ενεργειακές μου ανάγκες. Γι' αυτό και η όρεξή μου εκείνο το διάστημα ήταν μικρή, άρα έτρωγα λίγο. Όσο έχανα (και χάνω) τα κιλά, οι αποθήκες λίπους μου είναι ολοένα και μικρότερες, οπότε για να καλυφθούν οι ενεργειακές μου ανάγκες, ο οργανισμός μου χρειάζεται περισσότερη τροφή. Έτσι έχω μεγαλύτερη όρεξη και τρώω περισσότερο.
      Όσο έχω περισσευούμενες αποθήκες λίπους, ο οργανισμός μου θα χρησιμοποιεί και από αυτές για την ημερήσια κάλυψη σε ενέργεια, άρα θα συνεχίσω να χάνω κιλά. Φαντάζομαι, όταν οι αποθήκες λίπους μου φτάσουν στα φυσιολογικά επίπεδα, τότε ο οργανισμός μου θα αντλεί όλη την ενέργεια που χρειάζεται από τις τροφές που τρώω. Και τότε θα σταματήσω να χάνω κιλά και θα έχω φτάσει στο φυσιολογικό μου βάρος! Και θα το δεχτώ, όποιο κι αν είναι αυτό!

      Σε όλη αυτήν την φυσιολογική πορεία, που μπορούμε να την ονομάσουμε και "ενεργοποίηση του μεταβολισμού", πιστεύω σημαντικό ρόλο παίζουν τα εξής:
      η κίνηση, που την έχω βάλει για τα καλά στην ζωή μου,
      οι ποιοτικές τροφές που τρώω (που δεν ανεβάζουν απότομα την γλυκόζη στο αίμα),
      και η συχνότητα των γευμάτων (δεν μένω πάνω από 3 ώρες νηστική).

      Αυτά! Ελπίζω να μην σε ζάλισα και ν' απάντησα στο ερώτημά σου!
      :-)

      Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για την απώλεια των κιλών σου.θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής. Πιστεύεις πως αν είχες συμπεριλάβει στη διατροφή σου ζυμαρικά και ψωμί π.χ μακαρόνια 1 φόρα την εβδομάδα και 1 φέτα ψωμί με τα όσπρια και τις σούπες η σε τοστ το πρωί, θα είχες την ίδια απώλεια βάρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Σ' ευχαριστώ!

      Όσον αφορά το ερώτημά σου, πιστεύω κατ' αρχάς ότι δεν θα μπορούσα να μείνω στην 1 φέτα ψωμί, ειδικά στις αρχές! Ήμουν εθισμένη στο ψωμί και τα ψωμοειδή, οπότε θα ήταν δύσκολο να μείνω σε φυσιολογικές ποσότητες. Και πέρα από αυτό, έχω παρατηρήσει ότι το ψωμί και τα ψωμοειδή δεν κάνουν καλό στον οργανισμό μου. Μου ρίχνουν την διάθεση (ίσως επειδή ανεβάζουν απότομα το ζάχαρο) και σίγουρα μου εμποδίζουν την απώλεια του βάρους. Αυτό αφορά εμένα βέβαια... Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, και χρειάζεται ν' ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι τί μας κάνει καλό και τί όχι, και αναλόγως να προσαρμόσουμε την διατροφή μας!
      Σε σένα μπορεί να μην λειτουργεί τόσο αρνητικά το ψωμί. Μένει μόνο να το παρατηρήσεις σε σένα!
      Όσο για τα μακαρόνια, έχω την τύχη από πολύ μικρή να μου είναι αδιάφορη σαν τροφή. Τον τελευταίο χρόνο τα έχω φάει 2 φορές μόνο. Αυτές τις φορές πάντως, δεν μου δημιούργησαν τις αρνητικές συνέπειες που μου δημιούργησε το ψωμί και τα γλυκά όταν τα έτρωγα.

      Είναι πολύ σημαντικό να μην νιώσουμε ούτε μία φορά στέρηση ή καταπίεση στην διατροφή μας! Γι' αυτό, αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι το ψωμί στην ζωή σου, μην το στερηθείς! Απλά να το τρως σε φυσιολογικές ποσότητες και πάνω απ' όλα, αν μπορείς, να είναι ολικής άλεσης! Το άσπρο αλεύρι και τα παράγωγά του είναι από τα χειρότερα τρόφιμα που κυκλοφορούν!

      Δες πώς λειτουργεί ο δικός σου οργανισμός σε όλα αυτά και προσάρμοσε την διατροφή σου στα δικά σου δεδομένα!

      Και για να σου δώσω ένα παράδειγμα σχετικά με την μοναδικότητα του κάθε οργανισμού...
      η βρώμη είναι γνωστή ως το νούμερο ένα δημητριακό που καταπολεμά την δυσκοιλιότητα. Σε μένα, όποτε την τρώω, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά μου προκαλεί χειρότερη δυσκοιλιότητα! Γι' αυτό και την έχω κόψει (την έτρωγα κάθε μέρα για ένα μεγάλο διάστημα).

      Άκου τον οργανισμό σου,
      και ό,τι άλλο θα ήθελες να ρωτήσεις, πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε!
      :-)

      Διαγραφή
  5. παρατηρώντας τις απαντήσεις σου όχι μονο σε αυτή την ανάρτηση αλλά γενικότερα θέλωνα σου πω οτι 'έχεις κάνει πολυ καλή δουλειά.εχεις αποκτήσει μια εντελώς σωστή και ολοκληρωμένη γνώση σχετικάμε το τι κάνει καλό στον οργανισμό σου και τι όχι.σιγουρα όταν φτάσεις στο επιθυμητο αποτελεσμα δεν υπαρχει περίπτωση να ξαναπάρεις βάρος γιατι γνωρίζεις πια πολύ καλά τον οργανισμό σου και τις ανάγκες του.θα ήθελα να σε ρωτήσω τα έξης.το πρώτο μήνα ποσο βάρος έχασες.επισης έχω ακούσει απο άτομα που κανουν δίαιτα και εχουν χάσει βάρος οτι για να αδυνατίσει κάποιος πρεπει να αισθάνεται ενα κενό στο στομάχι του σχεδόν μονίμως και όχι χορτάτος.εσυ είχες αυτην την αίσθηση η οχι.επίσης θελω να μου πεις την γνώμη σου για το εξής στυλ διατροφής που είναι πρωινό -μεσημεριανό κανονικό ο,τι δηλ υπάρχει στο σπίτι με σαλάτα και μια φετα ψωμί και μετά το βράδυ τιποτά.το εχεις ακολουθήσει ποτέ σου γιατι λενε οτι έχει αποτέλεσμα οτι ο μεταβολλισμός για να λειτουγησει πρεπει να μείνει το στομάχι αδειο αρκετές ώρες και ετσι να κάψει λίπος .σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Κατ' αρχάς σου ζητώ συγνώμη που άργησα λίγο να σου απαντήσω... είχα πρόβλημα με την σύνδεσή μου.

      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Κι εγώ πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξαναπάρω βάρος, ακριβώς γιατί σε όλη αυτήν την πορεία που διανύω είμαι πλήρως συνειδητοποιημένη και για το πώς λειτούργησε σε μένα η συναισθηματική υπερφαγία, αλλά και για το ποιές τροφές και διατροφικές συνήθειες μου κάνουν καλό και ποιές όχι.

      Τον πρώτο μήνα διατροφής (που δεν τον κατέγραψα στο blog) έχασα 9,9 κιλά.

      Όσον αφορά αυτό που έχεις ακούσει από γνωστούς σου που έχασαν κιλά, προσωπικά διαφωνώ πλήρως. Το να φτάνουμε στο σημείο να νιώθουμε πείνα και στέρηση είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας. Όταν εξαναγκάζουμε τον εαυτό μας να πεινάσει, είναι σαν να πιέζουμε δυνατά ένα ελατήριο. Το ελατήριο θα συμπιεστεί, όμως κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, δεν θα μπορούμε να το κρατήσουμε άλλο. Και τότε όχι μόνο θα φτάσει το αρχικό του ύψος, αλλά θα πάει και πολύ ψηλότερα. Έτσι γίνεται και με τις στερητικές δίαιτες... κάποια στιγμή, αναπόφευκτα, δεν θα μπορούμε να καταπιεστούμε άλλο, θ' αφεθούμε και θα φάμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού (και κυρίως παχυντικού φαγητού). Και θα πάρουμε πολλά περισσότερα κιλά από αυτά που χάσαμε με την στερητική δίαιτα. (Και εγώ έχω γνωστούς που έχασαν πολλά κιλά νιώθοντας πείνα και στέρηση. Είτε σε λίγους μήνες, είτε σε 2-3 χρόνια τους είδα όλους να τα παίρνουν πίσω, και κάποιοι ακόμα περισσότερα. Και εγώ όταν έκανα στερητικές δίαιτες παλαιότερα, μετά από λίγους μήνες έπαιρνα πίσω διπλά τα κιλά που είχα χάσει.)

      Και πέρα από τον ψυχολογικό παράγοντα, είναι και ο οργανικός: αν μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί, διαταράσσεται η ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφ' ενός να πεινάμε πάρα πολύ και να έχουμε την τάση να φάμε κάτι αρκετά παχυντικό, και αφετέρου να νιώθουμε κόπωση, ζαλάδες, κλπ.

      Οπότε, το να στερούμαστε και να πεινάμε στην διατροφή μας, όχι μόνο δεν ωφελεί σε τίποτα, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνο.

      Για την καλή λειτουργία του οργανισμού (άρα και του μεταβολισμού μας), καλό είναι να τρώμε συχνά γεύματα, όπως προτείνουν και οι διαιτολόγοι. Για παράδειγμα εγώ, είναι πραγματικά πολύ σπάνιο να υπάρξει μέρα που να έχω φάει κάτω από 4 γεύματα μέσα στην ημέρα. Και πολλές φορές έχω φάει και 5 ή και 6 μικρά γεύματα σε μία μέρα.

      Όσο για το βραδινό, είναι λάθος πιστεύω να το κόψουμε. Αν κοιμηθούμε πεινασμένοι, την επόμενη μέρα θα πεινάμε σαν λύκοι και είναι πολύ πιθανό να κάνουμε υπερφαγικά επεισόδια. Κι εγώ πάντα τρώω κάτι το βράδυ, συνήθως όμως κάτι ελαφρύ.

      Αυτό που έχω διαπιστώσει στον 1+ χρόνο που κάνω αυτήν την προσπάθεια, είναι ότι το λίπος καίγεται κυρίως με την άσκηση και με την αποφυγή τροφών που δημιουργούν άμεσα λίπος (όπως τα ψωμιά, τα γλυκά, κλπ).

      Αυτά που γράφω πάντως, παρόλο που τα γράφω με μεγάλη βεβαιότητα, είναι μόνο η προσωπική μου άποψη (που έχει δημιουργηθεί από την εμπειρία μου). Ο κάθε άνθρωπος καλό θα είναι να δει τί λειτουργεί για τον οργανισμό του και τί όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όλη αυτήν την διαδικασία χρειάζεται να σεβόμαστε πάντα τον οργανισμό μας!

      Αυτά! Ελπίζω να μην σε ζάλισα!
      Ό,τι άλλο θα ήθελες να συζητήσουμε, εδώ είμαι εγώ!

      :-)

      Διαγραφή