Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Καλό χειμώνα!

1 Σεπτέμβρη 2017.
Ωραία ημερομηνία για νέα ξεκινήματα!
(Βέβαια, μεταξύ μας, κάθε μέρα είναι καλή για να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο!)

Έχω να γράψω 3 μήνες ακριβώς. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι.
Ιούνιο και Ιούλιο πήγαινα καλά διατροφικά (με μικρά σκαμπανεβάσματα),
αλλά τον Αύγουστο βυθίστηκα για τα καλά στον εθισμό του αμύλου και της ζάχαρης.
Έτρωγα άπειρες ποσότητες γλυκών και ψωμοειδών.

Αυτό είχε συνέπειες...
Η σωματική μου ενέργεια και η διάθεσή μου έπεσαν κατακόρυφα.
Είχα μια μόνιμη θλίψη και συχνά δυσφορία στο στομάχι μου.
Πήρα αρκετά κιλά. Ζυγίστηκα σήμερα και είμαι 111,4 kg.

Ήρθε η ώρα να με φροντίσω!
Δεν μ' ενδιαφέρουν οι αριθμοί στη ζυγαριά.
Αυτό που θέλω είναι να γίνω ξανά χαρούμενη και ενεργητική!
Να τρώω τροφές που μου χαρίζουν υγεία και ευεξία!

Δεν νιώθω καθόλου ενοχές για το διάστημα που πέρασε. Ούτε απογοήτευση!
Ευτυχώς τα προηγούμενα χρόνια με δίδαξαν πόσο άχρηστα και επικίνδυνα
είναι τέτοιου είδους συναισθήματα!

Με μεγάλη αισιοδοξία οδεύω προς τον επόμενο στόχο μου:
ποιότητα τροφής μαζί με πολλές θετικές σκέψεις!

:-D


Για να φύγουν απ' τη ζωή μου οι σκουπιδοτροφές, έπρεπε να τις αντικαταστήσω.
Πήγα λοιπόν στην λαϊκή της γειτονιάς μου
και αγόρασα πολλά νόστιμα φρούτα και λαχανικά!



Καλό χειμώνα!

:-)

13 σχόλια:

  1. Ματζουρανακι μου γλυκό...ποσό χαιρομαι που εισαι εδω... ειμαι κι εγω εδω και συνεχίζω το δρόμο μου...μακαρι να βρω την δύναμη να συνεχιςω και το ημερολόγιο μου. Ειμαι 115 και αυτη την εβδομαδα ξεκιναω και ψυχοθεραπεία. Συστημική θεραπεία λέγεται και ειναι πολυ ενδιαφέρον να δω πως μπορει να με βοηθησει να καταφέρω αυτα που θελω . Πρακτικά...η θεραπεία αυτη δίνει τρόπους να κάνουμε πράξη αυτα που θελουμε...!
    Σε φιλω γλυκα...σε παρακαλω δίνε μου την υπεροχη θετική σου ενέργεια που χρειαζομαι να τα καταφέρω!
    Σε φιλω γλυκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχη Εβελίνα μου, πόσο χαίρομαι που μου έγραψες! Σου εύχομαι καλή αρχή σ' αυτήν την ενδιαφέρουσα ψυχοθεραπεία σου! Όλα μπορούμε να τα πετύχουμε, αρκεί να το θέλουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας! ;-)

      Είμαστε στα ίδια κιλά. Ας εμπνευστούμε η μία από την άλλη να οδεύσουμε μαζί στην κάθοδο των κιλών και στην άνοδο της υγείας και της ψυχολογίας μας!

      :-D

      Διαγραφή
  2. καλησπερα.... θα ξεκινησεις να γραφεις παλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!

      Θα γράφω ανά διαστήματα, ανάλογα και τον χρόνο που έχω. Όμως δεν νομίζω ν' αρχίσω τις καθημερινές καταγραφές του τί τρώω γιατί είναι μια διαδικασία που τελικά δεν με βοηθάει.

      Διαγραφή
  3. Μπορεις να μας πεις γιατι δεν σε βοηθάνε οι καθημερινές καταγραφές ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να καταγράφω κάθε μέρα το τί τρώω, θα πρέπει ν' αφιερώνω αρκετό χρόνο σ' αυτό. Να φωτογραφίζω τα φαγητα, (ακόμα και 1 μπουκιά από κάτι να φάω έστω σαν δοκιμή, θα πρέπει να μπω στη διαδικασία να το φωτογραφίσω ή να το θυμάμαι μέχρι το τέλος της μέρας για να το καταγράψω), να περνάω τις φωτογραφίες στον υπολογιστή, να τις επεξεργάζομαι και τέλος, να ετοιμάζω την ανάρτηση της ημέρας. Τελικά θ' αφιερώνω πάρα πολύ χρόνο από τη μέρα μου σε κάτι που δεν είναι σημαντικό για την θεραπεία της υπερφαγίας μου (καταγραφή φαγητού). Είναι μια διαδικασία ψυχαναγκαστική που δημιουργεί άγχος και νευρώσεις.

      Όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το φαγητό. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα του προβλήματος. Το πραγματικό πρόβλημα είναι βαθύτερο και βρίσκεται μέσα μας.

      Αντί λοιπόν ν' αφιερώνω πολύ απ' τον πολύτιμο χρόνο της ζωής μου (ο χρόνος είναι για όλους μας πολύτιμος και σημαντικός) στην ανούσια καταγραφή φαγητών, προτιμώ να τον αφιερώνω σε πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως το να πάω για περπάτημα, να συναντήσω φίλους, να κάνω μια δραστηριότητα που μ' ευχαριστεί. Και όλ' αυτά, είναι πολύ πιο πιθανό να γεμίσουν το κενό που νιώθω μέσα μου και να με κάνουν να ΜΗΝ έχω ανάγκη το παραπάνω και κακής ποιότητας φαγητό.

      Καλά έκανα και περάσα αυτό το στάδιο της καταγραφής στο παρελθόν. Ήταν μια χρήσιμη εμπειρία που μου δίδαξε πολλά. Το πιο σημαντικό όμως που μου δίδαξε ήταν ότι η καταγραφή του τί τρώω κάθε μέρα είναι άχρηστη και μπορεί να γίνει πολύ καταπιεστική.

      :-)

      Διαγραφή
  4. Ξερεις ψαχνω ενα σύστημα , κάποιους κανόνες να θέσω ωςτε να μενω μεσα σαυτους. Αλλα δεν ξερω ποιους, χρειαζομαι ενα γενικό πλάνο, δεν ξερω αν με καταλαβαινεις. Εσυ εχεις ´´κατι τέτοιο στο μυαλό σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Εβελίνα μου!

      Καταλαβαίνω τί εννοείς.
      Το γενικό πλάνο είναι το εξής: τρώω τροφές που με κάνουν να νιώθω όμορφα. Μου χαρίζουν υγεία, ενέργεια και καλή διάθεση. Μένω μακριά από τροφές που με φουσκώνουν, επιβαρύνουν την υγεία μου και μου ρίχνουν την διάθεση.
      Τόσο απλό.

      Τώρα, το ποιες τροφές είναι καλές για τον οργανισμό σου και ποιες όχι, θα τ' ανακαλύψεις μόνη σου μέσω της παρατήρησης και μέσω αναζήτησης πληροφοριών γύρω από τις τροφές. Αναζήτηση που θα πρέπει να διασταυρωθεί από πολλές πηγές και να επαληθευτεί στην πράξη.

      Ένα παράδειγμα που είναι ευρέως γνωστό και ισχύει για την πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι πολύ επιβαρυντικοί για την υγεία μας. Ψωμιά, σφολιάτες, φρυγανιές, μακαρόνια, γλυκά, κλπ είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να δωσουμε στον οργανισμό μας.

      Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα κρέατα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Είναι τόσο γεμάτα σε αντιβιωτικά και ορμόνες, που λειτουργούν πολύ καταστροφικά για τον οργανισμό μας. Είναι προτιμότερο να φάμε κοτόπουλο 1 φορά στις 10 μερες και να είναι βιολογικό (ή από γνωστό μας σε χωριό που δεν βάζει αντιβιωτικά και ορμόνες), παρά να τρώμε συχνά και να είναι από τα φτηνά κοτόπουλα της αγοράς.

      Μετά πάμε στα φυτοφάρμακα για τα φρούτα και τα λαχανικά, στις ορμόνες και τις αντιβιώσεις των γαλακτοκομικών, και η λίστα είναι ατελείωτη.

      Επίσης, όταν μάθεις για όλα τα παραπάνω, μετά θα πρέπει να δεις τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού σου. Πχ, η μπανάνα ειναι μια υπέροχη τροφή, όμως σε πολλούς ανθρώπους διαταράσσει την ισορροπία του ζαχάρου. Η ντομάτα ή τα όσπρια ή τα θαλασσινά για παράδειγμα, πολλούς τους φουσκώνουν και τους δημιουργούν καούρες. Δες με ποιες τροφές λειτουργεί καλά ο δικός σου οργανισμός.

      Βασικότερο όλων, είναι να εχεις μια γεμάτη ζωή. Στόχευσε προς αυτό, και θα δεις ότι η καταφυγή σου στο φαγητό θα μειώνεται συνεχώς!

      ;-)

      Διαγραφή
  5. Τις προάλλες μιλούσα με την δασκάλα της κόρης μου στον παιδικό σταθμο. Μου μίλησε για το προγραμμα τον weight watchers. Μου ειπε πως 3 μητέρες που ξερει εχουν χάσει πάνω σπο 50 κιλά και ρωτάω παντού όπου εχω την ευκαιρία και ολοι μιλούν με τα καλυτερα λόγια . Εκανα και μια αναζήτησή στο γοογκλε και πραγματικά ειναι το πιο επιτυχημένο προγραμμα απώλειας κιλών παγκοσμίως. Μα πως μου ξέφυγε;
    Λεω να το ξεκινήσω , μου φαίνεται πολυ καλα οργανωμένο και ολοκληρωμένο και κοστίζει 16 ευρω το μηνα αυτο το app.
    Ξερεις χρειαζομαι έμπνευση και όριο , ναι μεν εχω χάσει 25 κιλά σε 1.5 χρονο που ξεκίνησα να τρώω υγειινα αλλα θα μπορούσα να εχω χάσει πολλα περισσότερα αν είχα όρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εβελίνα μου,
      χρειάζεται ν' αναρωτηθείς το εξής:
      είσαι διατεθειμένη να μετράς "μονάδες" για όλη σου τη ζωή;
      Αν ναι, αν είναι αυτό κάτι που σου αρέσει, το μόνο που θα σου πω είναι καλή επιτυχία.

      Όμως φοβάμαι ότι σκέφτεσαι να το κάνεις μέχρι να χάσεις τα κιλά και μετά να τρως... "πιο ελεύθερα". Σ' αυτήν την περίπτωση γνωρίζεις καλά πως τα κιλά θα επανέρθουν.

      Συγχαρητήρια για την απώλεια κιλών που έχεις πετύχει μέχρι στιγμής!

      :-)

      Διαγραφή
  6. Εχεις απόλυτο δίκιο... Απλως ψαχνω να βάλω όρια ...
    Πχ να μην τρώω μετα τις 19.00 πχ ... ίσως να κόψω τελειως τος υδατάνθρακες , να εχω ενα ελεύθερο γεύμα την εβδομαδα ... και Δρν ξερω τι αλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό φθινόπωρο και καλή αρχή,Ελένη μου! Χάσαμε για καιρό τα ίχνη σου,αλλά χαίρομαι που σε ξαναβρίσκουμε γεμάτη αισιοδοξία!Άλλωστε έτσι πρέπει ν'αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τα σκαμπανεβάσματά της..με πλατύ χαμόγελο και θετική ματιά :) Συνέχισε την προσπάθειά σου και μην πτοείσαι για κανέναν λόγο..τα ΠΑΝΤΑ είναι στο χέρι μας,αρκεί να το θέλουμε! Σε φιλώ-Ιωάννα από Fb,εάν με θυμάσαι;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Καλό φθινόπωρο και σε σένα και πάντα αισιοδοξία και επιτυχία στους στόχους σου!
      Μ' έχεις προσθέσει στο fb μου το Eleni Pappys ;

      Διαγραφή